Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ahol mentőautók születnek

Németországi utam egyik kétségtelenül legizgalmasabb pontja az Ambulanz mobile üzemének látogatása volt. A blogon már sokszor bemutatott mentőautókat gyártják itt a Tigiseket, Delfiseket, Taurisokat és Hornisokat. Ezeket már méltán hívhatjuk mentőautónak. A gyárban érthető okokból kifolyólag nem készíthettem fényképeket, de végül voltak olyan jó fejek, hogy elláttak egy nagy pakk reklámanyaggal, brosúrával, sőt még egy Delfist is kaptam.

Maga a cég 1991 óta létezik, az akkor 7 fővel induló vállalat ma több, mint 125 munkást alkalmaz és évi 700 mentőautót állít össze. A gyártás minden modell esetében külön soron történik, részekre bontva.

 Kép

Rendkívül érdekes volt látni, hogy mi van a külső alatt. A mentőautónak, MICU-nak készülő Delfisek és Tigisek készülhetnek az alváztól külön épült kasznival, vagy ahogy a magyar Sprinterek esetében is van, az eredeti alvázzal összeépített kasznival. Utóbbi hátránya, hogy ha tönkre megy az alváz az egész autó mehet a kukába, míg előbbi esetén csak ki kell cserélni az alvázat a kaszni alól, valamint ez a megoldás sokkal tágasabb belsőt biztosít.

Az, hogy ezek az autók mentőautónak készülnek, nem csupán felmatricázott, bebútorozott haszongépjárművek egyrészről abból is látszik, hogy a biztonságot plusz merevítők és strapabíróbb kaszni szolgálják. Minden autó plusz oldal, padló és plafon merevítést kap, így mindegy fémketrec az egész. Nem mellékesen pedig, ahogy azt olvashatjuk a gyártó honlapján is a legszigorúbb EU-s előírásoknak megfelelően épülnek az autók, ami a biztonságot remélhetően maximálisan garantálja.

További nagy előnye az autóknak az ergonomikus kialakítás, ami egyfelől üzemanyag kímélő valamint jobb vezethetőséget biztosít. Az autók elektronikájának beszerelésénél arra figyelnek, hogy azok ne zavarják a rádiót és a kommunikációt.

Az Ambulanz Mobile autóinak kétségkívül legérdekesebb része a különleges tetőmodul. Itt foglalnak helyet a LED-es villogók, amik - tapasztalatból mondom - már-már vakítóak. Az, hogy észreveszik a mentőautót szerintem nem kétséges. Oldalanként 1-1, hátul 2 kárhelylámpa, valamint hátul tolatókamera található. Az erős fényű LED villógók 1000 cd fényerősségűek Németországban.

  Kép

És akkor a legjobb rész, a belsőtér. A praktikusságtól a legapróbb részleteken át a designig minden rendben van odabent.

A kontroll panelek. Találunk egyet a vezetőfülképben és további hármat a betegtérben. Mind egyértelmű, és könnyen tisztítható felülettel rendelkezik. Egyébként az egész belsőtérre jellemző, hogy mivel szinte egyetlen darabból állnak az egyes elemek, illesztéseket nem tartalmaznak. Ez a megoldás rendkívül higiénikus és könnyen tisztítható. Na, de térjünk vissza a kezelőfelülethez. A betegtérben könnyedén állíthatjuk a hordágy befogadó asztalát, a hőmérsékletet (fűtés-hűtés), a belső-külső lámpákat, a tetőn található elszívót vagy éppen a rögzített leszívókészüléket. A vezetőfülkében pedig hasonló megoldású panelt találunk, mellyel a lámpákat és a megkülönböztetőjelzést használhatjuk.

Az ugyancsak egyedülálló belső tér egyébként akrilnitril-butadién-sztirol (ABS) műanyagból készül. Az élek lekerekítettek leginkább a sérülések elkerülése végett. Ami külön tetszett még az a padlózat kialakítása, hiszen nagyon jó a tapadása.

Ahogy a képeken is látszik bal oldalt egy 7 polcos szekrény található, rögtön mellette pedig 5 kisebb-nagyobb fiók. Itt találunk egy rögzített széket, ami talán az egyetlen béna megoldás. Ugyanis a szék mögött és alatt szintén vannak fakkok, de azokat pont a szék miatt elég nehéz elérni. Mondjuk, ha nem teszünk oda semmi olyat, ami azonnal kell, annyira nem zavaró. A gyógyszeres szekrény bal oldalon található, kulccsal zárható és elég nagy. A jobb oldalon pedig találunk két helyet a nagy táskáénak és a gyerek táskának. Ennek tetején kényelmesen elférünk, előkészíthetünk, írhatunk, vagy akármi egyebet tehetünk. Itt található kézmosó, papír stb.

A hordágy középen található, mellette két oldalról 1-1 székkel. A beteg így minden oldalról könnyen megközelíthető, de ha éppen úgy akarjuk akkor bármely irányba elmozdítható a hordágy. A hordágy feletti tető szintén praktikus és jól használható. Az oxigénmaszkokat (max 2) itt csatlakoztathatjuk a rendszerhez. Találunk itt infúzió tartókat és körbe lámpákat, kapaszkodót. A tetőablak is itt található, melyet nyithatunk ha akarunk, vagy akár a szúnyoghálót is kihuzatjuk. Van még egy plusz dolog is. Körbe futó, változtatható színű ledsor. Leginkább gyerekek esetén vehetjük hasznát, másra nem igazán jó. De kellemes nyugalmat áraszt :)

Oldalt még találhatunk szekrényeket, fakkokat, ahol tárolhatjuk a különféle eszközöket stb. És még egy jó dolog. Ha kinyitjuk az oldalsó ajtót egy automatikusan működő fellépőt találunk, ami természetesen visszahúzódik, ha becsukjuk azt. Ezt nem kell rugdosni ;)

Ez persze csak egy konstrukció volt a sok közül. De az biztos, hogy nagyban megkönnyíti a munkát. Praktikus, igényes, okos megoldások mindenütt és persze szép. Tigisben sajnos csak a gyárban voltam, így tejes egészében kész állapotban ne láttam. Talán majd legközelebb.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.